Ir al contenido principal

DEAR MISTER VANCE


El candidat a vicepresident dels EUA al costat del senyor Trump és un home molt jove, o com a mínim molt jove per a la política nordamericana, ja m'entenen. D.J. Vance s'assembla a un home jove de qualsevol lloc del món occidental, un que podria seure al teu costat al transport públic, o a la taula del costat de la terrassa d'un bar del barri. S'explica d'ell que no va tenir una infantesa de nen ric, que ha viscut circumstàncies complexes, que s'ha guanyat el que té amb l'esforç. La cultura de l'esforç té molta predicació en el món educatiu actual, molt dominat per propostes juganeres.

S'aprèn jugant? Segurament que el joc té un paper important en l'aprenentatge, un element que ens iguala a la resta dels mamífers. Però també deu fer falta entendre que alguna cosa ens diferencia de la resta dels animalons peluts. S'aprèn jugant: però no és el mateix jugar a l'escola i arribar a una casa d'un barri elegant on el pare és advocat i la mare és cirurgiana i miren documentals de la BBC a la pantalla. No deu ser el mateix que arribar a una casa -que és un pis petit i sinistre- on la mare és mestressa de casa i el pare peó ocasional de la construcció, i on sota el balcó es trafica amb carn o amb herbes.

Escric tot això amb el permís (o sense, més ben dit) de la Fundació Bofill, que promou (sota els auspicis de La Caixa) els valors de l'aprenentatge lliure i lúdic, com si tots els infants fossin iguals i sense recordar que n'hi ha uns de més iguals que d'altres. Em pregunto si Margaret Mead, Leonardo, Gentileschi o Beethoven van aprendre les seves respectives disciplines mitjançant el joc. Wittgenstein i Lamar foren tant competents com a fruit d'una infantesa feliç i centrada en el joc? 

Malgrat tot, els puc assegurar que l'esforç no és res sense un entorn familiar i socioeconòmic favorable i implicat, i no cal ser una llumenera de la sociologia de l'educació per adonar-se'n. Ni tampoc per saber que cal posar els colzes. Per alguna raó, les escoles més elitistes continuen treballant amb llibres de text, avaluant amb exàmens difícils i exigència elevada. Podem creure en dues línies pedagògiques, una per a cada classe social i destinades a mantenir la diferència?

També és molt jove el candidat del Reagrupament Nacional francès, Jordan Bardella. Nota al marge: es feia dir Reagrupament Nacional el partit de Joan Carretero, metge i alcalde de Puigcerdà, que nasqué com una escissió d'ERC per la banda dretana. Qui digui que l'independentisme és simpàtic i transversal té un problema d'estigmatisme. Bardella es va inventar un currículum de noi de barri que van tardar poc en desmuntar-li: en Jordan és fill d'un multimilionari francès i va estudiar a les bones escoles. No crec que en Bardella passés massa hores jugant en ambients creatius durant la seva escolarització.

Quan es parla de la polarització de la política s'amaga que allò que es polaritza de forma dramàtica és la societat, cada cop més escindida entre poderosos i precaris, i els precaris no desitgen res més que passar a ser poderosos: vull una bona casa, un bon cotxe, un futur lluent per als meus fills. Pertànyer a la classe treballadora sembla un estigma que puc eliminar amb el joc i els ambients de la Fundació Bofill, que faran del meu fill un nen igual que el fill d'un ric.


Comentarios

  1. A mi me extraña que Finlandia ocupe el primer lugar en cuanto éxito en la enseñanza pública, donde coinciden niños pobres y ricos.Si se le pregunta(he leido),el motivo del éxito, responden la atmósfera de libertad y juego,en el que aprenden los niños.
    Saludos

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Finlandia es líder en igualdad social creo que el truco está ahí. Y la escuela privada es residual.

      Eliminar
  2. No sé, por lo que parece, este país tiene éxito en cuanto al sistema educativo. No tengo idea de como lo hacen, pero les funciona.
    Ahora han puesto otra vez la mili y nadie ha dicho nada.
    Veremos de aquí unos pocos años como continúa. Tengo mucha curiosidad.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Finlandia ha ideo retrocediendo puntos en favor de Corea, pero sigue siendo referencia europea aunque ya no es lo que era. Hay que tener en cuenta que las pruebas PISA las monta la OCDE, eso es un dato muy relevante-

      Eliminar
    2. En Corea, tengo entendido que pasa como en Japón o Singapur, que allí van a golpe de autoexigencia y disciplina, y que esta es férrea, no se admiten errores y si se cometen estos se pagan con notas bajas que impiden escoger universidad y carrera.
      Aquí no estamos preparados, en el nombre de la libertad, para ello.
      Si se pusiera en práctica este sistema le llamarían feixista. No me cabe duda
      Salut

      Eliminar
  3. He leído, que los jóvenes coreanos,ingenieros y licenciados,están un poco cabreados,después de la exigencia y sufrimiento en sus estudios,se encuentra un mercado laboral saturado y por lo tanto,pagan mal.La mayoría quieren emigrar,que cosas tiene la vida.
    Saludos

    ResponderEliminar

Publicar un comentario

Entradas populares de este blog

QUEMAR UN TESLA

El fuego lo puede resolver casi todo. O eso parece. Los catalanes lo pudimos ver durante las manifestaciones independentistas: en lo que se llamó, pomposa y grotescamente "la batalla de Urquinaona", así como en otras citas de la pandilla ultranacionalista, se quemaron infinidad de contenedores de basura, bicicletas y motocicletas, algún coche y mobiliario urbano diverso. Cuántas más llamas y más altas, más cerca de la independencia se sentían los creyentes. En aquella ocasión me pregunté qué papel jugaron los del colectivo "Bombers per la independència": ¡vaya dilema moral!. Pero aquello no era nada nuevo: la Santa Inquisición aplicó el fuego a los herejes y el mismísimo Yahvé clausuró el jolgorio de los díscolos ciudadanos de Sodoma y Gomorra mediante el fuego. Atila quemaba el terreno por donde pasaba, y etcétera y etcétera. Todo el mundo tendrá alguna referencia al fuego purificador sacada de los archivos de la historia: el napalm, la biblioteca de Alejandría, la...

LAS CALLES SIEMPRE SERÁN NUESTRAS

"En Cataluña, tirar piedras a los mossos y quemar contenedores es un hecho cultural propio. Enhorabuena a la comunidad musulmana de Salt. Sois un ejemplo". Son las palabras que reprodujo Laura Fernández Vega, diputada de la CUP, en la sesión plenaria del Parlamento catalán del miércoles 12 de marzo. El autor de la ocurrencia es un guionista y humorista llamado Manel Vidal, referente del género "Puta Espanya". La señora diputada dijo, después, que en vez de seguir la sesión parlamentaria regional estaba escuchando al humorista radiofónico en la emisora Rac 1. ¿No es maravilloso que una diputada dela izquierda radical escuche la emisora del Conde de Godó con tanto interés? La broma, o lo que sea eso, es otra muestra de mal gusto, pero no nos vayamos a meter con las libertades, y mucho menos con la libertad de expresión: una curiosa reivindicación de la libertad para hacer lo que me dé la gana que hermana a la CUP, a los humoristas indepes y a la señora Ayuso, que a ve...

EL SEDUCTOR CATALÀ

El senyor Frank Dubé, showman polifacètic, es va apuntar al Moviment Psicoestètic fundat pel sorprenent psicòleg Carles Muñoz Espinalt i, més tard, també es va apuntar al partit independentista Solidaritat Catalana, un partit ja extingit on van intentar fer carrera alguns pressumptes líders del nacionalisme com el poeta i jurista Héctor López Bofill o l'empresari Santiago Espot, ambdós de tarannà radical i xenòfob, teòrics del neonacionalisme de dreta extrema. Recordo el senyor Dubé explicant que el problema de la pàtria catalana i de l'idioma català (tal vegada la mateixa cosa) rau en el fet de no ser sedutors, de no tenir líders seductors com Julio Iglesias (sic). Eren altres temps, i Dubé considerava Julio Iglesias el paradigma del seductor capaç d'aportar simpatitzants a l'idioma de Cervantes. A dia d'avui potser citaria Luis Fonsi . Joan Laporta es va afegir a Solidaritat Catalana però, per algun motiu, tampoc no va ser prou seductor. La recerca del líder seduc...