Ir al contenido principal

QUAN ÉS PROU CATALANA LA SANG?

 

Sento el brogit al carrer. I els petards, clàxons, crits de joia. La final d'una competició europea que ha guanyat Espanya em troba mentre llegeixo la crònica d'un assassinat terrible, i em fa l'efecte d'estar vivint en un món estrany i obscur, incomprensible. La tragèdia m'arriba acompanyada d'un esclat d'alegria que circula pels carrers de nit. 

L'home, després de matar la seva dona, es refugia en un pis del barri. Finalment, la policia el troba i el deté. Llavors, els veïns surten al carrer i calen foc al domicili on s'havia amagat. Recordo aquest barri, de casetes menudes i els carrers estrets, deixats, abonyegats. Pels pendents costeruts ronden de nit els gats entre les deixalles. Una vegada vaig veure una cabra que corria davant d'un home que em feia senyals perquè li atrapés l'animal. Sovint apareixia un cotxe cremat, aquell esquelet de sutge, el perfum pudent dels plàstics. L'incendi forma part de la vida quotidiana, les nits s'il·luminen de roig entre els carrerons. Ningú no ha vist mai res.

La placa del carrer on treballava llavors mostrava, orgullosa, tres impactes de bala d'argent com l'home que s'enorgulleix de les cicatrius, testimoni d'una vida intensa, la prova de la supervivència entre la sang. La misèria no és una qüestió de diners, o no tan sols és això. És una vida arran de terra que pretén alçar-se i torna a caure mentre mirem pantalles i victòries èpiques. Ahir es va consumar la venjança pel desastre de l'Armada Invencible, em penso, i mentrestant al barri de les casetes leproses corria la sang i triomfava el foc. La Catalunya del segle 21 discuteix si és integradora o no, i debat sobre la catalanitat pura o mestissa de Lamine Yamal, al qui possiblement li exigiran aviat proves fefaents, que haurà de demostrar emprant la llengua de Pompeu Fabra, aquell que reclamava la creació d'una Societat Catalana d'Eugenèsia fa tot just 100 anys.

Diu la premsa que molts espanyols han dormit poc aquesta darrera nit, que han romàs de festa fins a les hores petites. També va dormir poc el barri mentre ensumava les darrers volves del fum que havia anhilat la casa de l'assassí, l'esperança del foc purificador. Qui dormirà per sempre és la dona anònima que va morir a mans del qui li va prometre amor etern, i estar amb ella en la salut i en la malaltia, en el goig i en la desgràcia, en la riquesa i en la pobresa. Però tan sols hi va haver pobresa i dolor i, finalment, la sang damunt les rajoletes de l'estança trista. A la Catalunya rica i ufana dels líders patriòtics li cau un vel negre pel damunt, però tant se val perquè ells no saben res d'aquests carrers que, d'altra banda, son tan catalans com les seves belles places majors amb pasquins i banderetes, que llueixen els noms dels grans prohoms. Als seus despatxos somnien una Catalunya suïssa i potser baixaran per fer el minut de silenci que sol durar 40 segons, rostre compungit i mans a l'escrot patriota. Després tornaran a palau, a repartir càrrecs i debatre la defensa de les essències. Les essències no estan mai a les perifèries.

Sempre valdrà més la sang del noble Guifré el Pil·lós que la sang de la dona pobre apunyalada a la perifèria de Sabadell, això és el nacionalisme de la sang.

Entre solemnitats i exilis mítics i pronunciaments nacionals, mai no hi ha perifèria ni sang perifèrica vessada, tan sols l'innombrable sofriment dels bells exilis en llocs bonics i cars, on la gent és rica i culta i feliç. Per continuar amb l'Espriu podria dir M'he quedat sol a la casa dels morts que tan sols jo recordo.


Comentarios

  1. El problema, Lluis, y según mi modo de ver, no es sólo que pase aquí, porque antes de ayer mataron a cinco, no a una , a cinco en toda España.
    No lo arrinconaría al ámbito local.
    En esto somos muy y mucho españoles, que diría aquel.
    Que si lo que quieres hacer notar es que se podrían hacer muchas cosas más con dineros que se gastan en otras cosas, tipo telemático, pulseras, educación, terapias, vigilancia...no me cabe duda, pero observo que se da en toda la península y por un igual.
    Un abrazo fuerte

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Es cierto: eso pasa en todas partes y en todos los niveles sociales. Sin embargo curiosamente en Cataluña no parece un asunto relevante en las campañas políticas.

      Eliminar
  2. Es la tragedia de la vida, las dos caras, el sufrimiento y la alegría a la vez.Nos ha tocado a todos. Debemos disfrutar los tiempos buenos y rezar cada noche al acostarnos(o meditar),para que nos sea leve el dolor.
    Saludos.

    ResponderEliminar

Publicar un comentario

Entradas populares de este blog

ENVEJECER, MORIR, ERA EL ÚNICO ARGUMENTO DE LA OBRA

He citado de memoria uno de los versos más celebrados de Gil de Biedma (poeta emparentado -involuntariamente- con la señora Aguirre, la del tamayazo ). La cosa parece muy seria pero no lo es. La cosa trata del paso del tiempo y el tiempo es una de las cosas más difíciles de comprender para una mente chiquita como la mía. Según la física, el tiempo está relacionado con la gravedad. Para ejemplo de ello se suele recurrir al fenómeno del hombre (o la mujer) que hubiera vivido siempre en la cima del Everest: por estar más alejado/a del centro de la Tierra, el sujeto experimentaría una fuerza de la gravedad menor y, por consiguiente, viviría un poco más: el tiempo pasaría más despacio en este sujeto. En resumen: no nos gusta mucho el paso del tiempo porqué la experiencia susurra que eso nos acerca al fin de la vida. Nadie quiere ser un senior , forma elíptica y estilizada del vejestorio . Aunque las canas se valoran en algunos ambientes, el negocio del tinte para el pelo es apabullante. El ...

LAS CALLES SIEMPRE SERÁN NUESTRAS

"En Cataluña, tirar piedras a los mossos y quemar contenedores es un hecho cultural propio. Enhorabuena a la comunidad musulmana de Salt. Sois un ejemplo". Son las palabras que reprodujo Laura Fernández Vega, diputada de la CUP, en la sesión plenaria del Parlamento catalán del miércoles 12 de marzo. El autor de la ocurrencia es un guionista y humorista llamado Manel Vidal, referente del género "Puta Espanya". La señora diputada dijo, después, que en vez de seguir la sesión parlamentaria regional estaba escuchando al humorista radiofónico en la emisora Rac 1. ¿No es maravilloso que una diputada dela izquierda radical escuche la emisora del Conde de Godó con tanto interés? La broma, o lo que sea eso, es otra muestra de mal gusto, pero no nos vayamos a meter con las libertades, y mucho menos con la libertad de expresión: una curiosa reivindicación de la libertad para hacer lo que me dé la gana que hermana a la CUP, a los humoristas indepes y a la señora Ayuso, que a ve...

QUEMAR UN TESLA

El fuego lo puede resolver casi todo. O eso parece. Los catalanes lo pudimos ver durante las manifestaciones independentistas: en lo que se llamó, pomposa y grotescamente "la batalla de Urquinaona", así como en otras citas de la pandilla ultranacionalista, se quemaron infinidad de contenedores de basura, bicicletas y motocicletas, algún coche y mobiliario urbano diverso. Cuántas más llamas y más altas, más cerca de la independencia se sentían los creyentes. En aquella ocasión me pregunté qué papel jugaron los del colectivo "Bombers per la independència": ¡vaya dilema moral!. Pero aquello no era nada nuevo: la Santa Inquisición aplicó el fuego a los herejes y el mismísimo Yahvé clausuró el jolgorio de los díscolos ciudadanos de Sodoma y Gomorra mediante el fuego. Atila quemaba el terreno por donde pasaba, y etcétera y etcétera. Todo el mundo tendrá alguna referencia al fuego purificador sacada de los archivos de la historia: el napalm, la biblioteca de Alejandría, la...