Ir al contenido principal

EM DIC LÓPEZ PERÒ SÓC MÉS CATALÀ QUE EL BULL DE CAMPRODON



Durant la darrera campanya electoral regional, em vaig trobar diverses llistes electorals a la bústia, pulcrament ensobrades i llestes per ser introduïdes a l'urna el dia 12 de maig. Em vaig entretenir en la lectura d'algunes, encuriosit per un ànim antroponòmic. Després les vaig estripar i, bon ciutadà, les vaig dipositar al contenidor blau. Caldria estalviar tant de paper, amnistiar la vida d'aquests arbres que prou falta ens fan.

A la llista de Puigdemont+Junts els cognoms estrictament i indiscutiblement catalans son avassalladors: Descals, Rull, Andreu, Batet, Companys, Pi, Puig, Clavé, Dalmases, Serra, Fort, Casellas, Campmajó, Pujol, Trias i Vidal de Llobatera. I etzètera. Els cognoms d'origen castellà escassegen i cal buscar-los entre l'abundància aclaparedora de tanta puresa racial.

Després me'n vaig a la llista del PSC: Romero, García, Silva, Díaz, Carrión, Jiménez, Aparicio, Martínez. Sembla molt més equilibrada, i quan dic equilibrada vull dir representativa de la realitat catalana, estrictament mestissa. Tot i que la segona candidata de Junts és Navarro i al PSC hi apareix un Güell. Però no es pot acusar a ningú d'allò que fou o féu son pare. O l'avi. 

Més enllà de les llistes i dels candidats, el procés ens ha permès descobrir independentistes pota negra que duen els cognoms d'origen netament castellà, andalús o gallec. Tal vegada la immersió lingüística fou un èxit. La sociologia explica els fenòmens assimiladors, i la psicologia el desig de ser reconegut pel grup. Fins i tot a Goodfellas, la pel·li de Scorsese de 1990, s'explica el fenòmen del conflicte entre irlandesos i italians a la màfia nordamericana: els irlandesos volien demostrar ser, com a mínim, mig italians.

A mi sempre m'ha sorprès aquest desig de ser admès al grup, potser pel meu caràcter introspectiu i l'aferrament escàs als col·lectius, la poca necessitat de rebre likes de la (suposada) tribu. La paraula clau és justament aquesta, la tribu. Sembla que, malgrat tot, no ens hem allunyat gaire de les tribus primitives i dels seus símbols, banderes i escuts guerrers.

Però quan un López es proclama nacionalista o, millor encara, independentista, se l'aplaudeix i se l'acull entre visques. Tot i que mai no serà el número u de la llista, que li quedi clar. Quan un Bosch es defineix com a unionista, se l'acusa de botifler i se l'ignora. Entre l'acolliment i la ignorància hi ha el moll de la qüestió. Tothom vol ser acceptat, ningú no vol ser ignorat o exclòs. En un món mestís i fluïd, aquesta dialèctica es complica i es fa molt complexa, és cert, però fa l'efecte que els cognoms de vuit generacions son els qui decideixen. Només cal veure la condescendència d'aquests dies amb el futbolistes Williams o Yamal, cadascun d'ells resident en territoris hipersensibles. Se'n recorden dels comentaris que va suportar el primer president de la Generalitat que va gosar dir-se José i no Josep? Montilla, malgrat haver estat tal vegada el president autonòmic més seriós, eficient i conseqüent, va rebre de totes bandes.

Els territoris obsedits en un passat mític, llegendari i medieval, es resisteixen a la pluralitat i analitzen els cognoms. Només cal veure els cognoms de consellers i conselleres dels darrers anys. No prevalen els mèrits ni la vàlua intel·lectual: mana el cognom. I aquesta elecció ens aboca a uns governs de mediocritat amb bons cognoms. Ai del pobre López que vol ascendir en el reconeixement de la seva tribu escollida: haurà de fer mans i mànigues per ser reconegut. Tot i que té l'exemple d'en Gabriel Rufián, far dels assimilats -però dimoni dels puristes i de les 400 famílies que tallen el bacallà encara que mengin vedella de Vic o bisbe de Camprodon.


Comentarios

  1. Muchos apellidos pueden ser tan falsos como el embutido ,cabeza de jabalí, que ni es de la cabeza ni de jabalí (animal salvaje ,que no puede entrar en la cadena de alimentación),es de cerdo.Luego está, que se puede cambiar el apellido o traducirlo.El colmo,que los apellidos son de hace poco tiempo, relativamente, con Carlos III.No te puedes fiar de la pureza.
    Saludos.

    ResponderEliminar
  2. Hi ha molts cognoms d'origen gitano, aquí en tens alguns:
    Fernández
    Ximénez
    Heredia
    Vargas
    Cortés
    Reyes
    Montoya
    Moreno
    García
    Santiago
    Malla
    Monje
    Salazar
    Martín
    Navarro
    Flores
    Torres
    Campos
    Bermúdez
    Gómez.

    Salut.

    ResponderEliminar
  3. Una de las cosas de las que me di cuenta cuando hicimos Escritores Recónditos, junto a F. Cornadó, y entrevistábamos a un escritor en catalán, era la ausencia de apellido paterno si este no era pronunciable en el idioma y el materno era sonoramente de la tierra.
    Pondré un ejemplo ficticio: Pol G. Estruch, obviando el paterno con una inicial y un punto.
    Te aseguro que nos ocurrió al menos en tres ocasiones y nos llenaba de estupor.
    Jamás preguntamos el porqué, no era esa nuestra función, la nuestra era presentar al escritor/a en el idioma que escribiera y sus libros.

    Sobre Rufián poco a decir, es digno representante del apellido.
    Salut

    ResponderEliminar
  4. No Francesc,los apellidos que indicas,lo mismo lo llevan payos que gitanos,por ejemplo Fernández que es muy amplio.Cuando Carlos III dijo y promulgó una ley para que se dejaran de utilizar apodos y que se pusieran apellidos y se registraran a partir de entonces,los gitanos que no eran tontos, porque los perseguían, se pusieron los más corrientes,para pasar desapercibidos. Lo mismo pasó anteriormente con los judíos conversos.Es este un país de perseguidos.
    Saludos

    ResponderEliminar

Publicar un comentario

Entradas populares de este blog

AUTOBÚS 47

Una mañana me fui a pasear por los escenarios de "Autobús 47", esa película que durante una semanas ha ocupado las carteleras. Los comentarios de la película son muy diversos. El sector nacionalista catalán la ha repudiado (en esta película los catalanes somos los malos, los españoles los buenos) y una parte del sector unionista la ha vilipendiado por ser demasiado tibia, sentimentaloide o algo así. El sindicalismo ha lamentado que se presente al conductor del autobús como a un héroe solitario y explican: la gesta de Manolo Vital (el protagonista, interpretado por Eduard Fernández) respondía a una estrategia colectiva, no es correcto que aparezca como lo hace. La verdad es esta: las películas basadas en "hechos reales" suelen ser poco interesantes. La realidad estricta nos aburre. Juan Marsé decía que odiaba las pelis basadas en hechos reales, pero la verdad es que todas sus novelas están basadas, de algún modo u otro, en hechos reales. Ni tan solo el Señor de los A...

EL RÍO DE LA PLATA MATÓ A AMAZON

Cuando descubrí la librería que lleva el nombre entrañable de Librerío de la Plata dejé de comprarle libros a Jeff Bezos. Se trata de una venganza largamente esperada. Todo lleva su tiempo, y la paciencia es la mejor aliada, eso lo saben todos quienes disponen de paciencia. Hubo un tiempo en el que me gustaba mucho andar por las librerías, un deambular ocioso y placentero que se alternaba con visitas a cafés, calles y rincones de las ciudades. Algunos anticuarios, algunas salas de cine, alguna -más bien escasa- galería de arte. Muchas tardes las dedicaba al paseo sin rumbo, orientado solo por algunas referencias, a menudo aleatorias y casuales. Siempre había librerías en ese deambular urbano que, por entonces, se me antojaba una ocupación diletante y espiritual, una práctica de algo muy parecido a la civilización en esa Europa que es cada vez más decadente y, por consiguiente, más poética. Sin embargo, la mayor parte de las librerías catalanas cometieron el error, codicioso, de llenar ...

KOLDO Y LA REALIDAD

Un prado de hierba verde: visto a cierta distancia es un lugar ameno, y uno se imagina casi flotando encima de él, tumbado en el verdor fresco como un colchón natural en donde dormiremos una siesta memorable. Luego, cuando te dispones a tumbarte y lo ves más de cerca, aparecen algunos pinchos hirientes, bichitos corriendo arriba y abajo, una boñiga seca. Así parece comportarse la realidad siempre y en todas partes, y cuando uno la observa a través del microscopio no ve mucha belleza en las bacterias y los parásitos que se alojan en nuestro interior. Júpiter es bellísimo, pero nadie querría poner sus pies en ese planeta de colorines. La realidad no es bella y el secreto está en el pacto con ella. Las organizaciones no escapan a este patrón: exhiben sus bellos ideales a lo lejos, con buenas y bonitas palabras, con eslóganes rimbombantes y principios a los que nadie puede resistirse: igualdad, o libertad. Esos son los dos polos. Luego está el trato que se le da a lo común, a lo público. V...