Ir al contenido principal

LA BANDERA AL COR DE LA CIUTAT




Miri's bé les dues fotografies. És la mateixa ciutat, el mateix edifici. Els separen uns anys de diferència però no massa. La fotografia en blanc i negre mostra una concentració falangista a Sant Cugat del Vallès, possiblement el 1940, vila que va celebrar amb il·lusió la victòria franquista i a la qual, en compensació, les coses li van anar molt bé. I li continuen anant molt bé: no queda ni un pam del municipi sense urbanitzar, i això que ha tingut alcaldes d'esquerres, ecologistes i ecofeministes. De l'esquerra nacionalista, és clar.

Des de sempre la nació mil·lenària, la llengua mil·lenària, la propietat mil·lenària. Si abans el problema foren les forces d'ocupació, ara ho son els okupes. Tot i que, a Sant Cugat, les forces d'ocupació van defensar les nostres coses i ara, vaja, els okupes son els nostres nens d'Arran que lluiten contra el capitalisme i l'heteropatriarcat fins que no posin seny i comprenguin de què tracta tot plegat i s'avinguin a què la causa sempre ha estat una i la mateixa: viure molt bé. Als demés que els bombin.

On abans hi hagué una bandera, ara n'hi ha una altra. Els nets dels qui van aplaudir la primera, aplaudeixen la segona, perquè el que importa és tenir banderes per aplaudir i pàtries per salvar i, sobretot, defensar els privilegis que cada bandera promet. D'això es tracta i no de cap altra cosa: els privilegis disfressats de llibertat, representats per un drap que representa una pàtria que, en realitat és al compte corrent, a la butxaca o sota la rajola que balla la sardana quan la trepitges perquè és millor que els calés no paguin impostos a la pèrfida Espanya i per això fem banderes, aixequem rajoles o viatgem a Andorra. I li paguem en diner negre a la xicota morena i filipina que neteja la casa i, de pas, passeja el gos i porta els nens a l'escola pel mateix preu sense cap queixa perquè més li val dur la boca tancada: el feminisme redemptor és per a les xicotes de casa, no pas per a les nouvingudes que a veure què s'han cregut -i ni tan sols parlen català!.

La vila mesquina i victoriosa sempre, el balcó brut de banderes, la memòria oblidadissa i feta a mida.

La terra dels nostres avis, la llengua dels nostres avis: vet aquí el que s'anomena i el que no es diu mai. Ni la terra ni la llengua importen massa mentre hi hagi beneficis per recollir i dur cap al calaix de la vila de Sant Cugat, on creix el pi d'en Xandri, tort i malalt però ufanós malgrat tot fins que no esdevingui l'Urbanització de luxe Pi d'en Xandri, on la vida és tal com l'havies somiada, amb una estelada lluent i una exempció d'impostos especial i transitòria fins que no siguem independents. Hi ha una curiosa similitud entre els discursos i les pintades d'Arran Sant Cugat i les proclames falangistes de fa vuitanta anys, però ara no toca.


Comentarios

  1. No conozco ningún patriota que no tenga sus dineros en Andorra. Se lo pregunten a la familia de la ya inexistente madre superiora.
    Salut

    ResponderEliminar
  2. Me estoy acordando de la señorita(fisioterapeuta), que me daba masajes en la cintura. Viene cada día desde Sant Cugat donde vive con su parejo, a Esplugues en un piso alquilado con un pequeño jardín donde intenta que crezca tomates para ensalada.
    En la Transición, sorprendía que hijos de fieles colaboradores del antiguo régimen, fueran socialistas, comunistas, en el nuevo régimen
    Saludos

    ResponderEliminar

Publicar un comentario

Entradas populares de este blog

DAMIÀ BARDERA O EL COL·LAPSE DE L'EDUCACIÓ CATALANA

"Incompetències bàsiques. Crònica d’un desgavell educatiu" (Pòrtic, 2024, i en castellà a Ediciones Península), és el títol del llibre que ha publicat el professor de secundària Damià Bardera, i que ha obtingut un ressò important als mitjans de tota mena, i especialment al món dels youtubers, que el conviden als seus pòdcasts, vídeos i demés. Bardera adopta el to del qui diu allò que els demés no gosen dir, que no volen dir o que fan veure que no passa res: l'emperador va nu. Tot i que la caiguda dels resultats a les proves PISA de l'alumnat català és una caiguda sostinguda en el temps, i que cada cop estem més avall en la llista espanyola (només per davant de Ceuta i Melilla, molts cops), ningú no havia assenyalat de forma tan explícita i cruel la situació dels instituts catalans. Bardera assenyala molts factors:  les experiències "innovadores" i erràtiques dels plans d'estudi, els seus canvis constants, la crisi del model d'autoritat del professora...

ENVEJECER SEGÚN BAD GYAL

Hice el esfuerzo de escuchar algunas canciones de Bad Gyal, una cantante catalana que, por lo visto, está más o menos de moda entre ciertos círculos de la música "urbana" (rural no lo es, sin duda). La curiosidad me vino tras saber que su padre es el señor Eduard Farelo, un actor que recuerdo de cuando todavía miraba Tv3 y que solía estar en todos los culebrones de la cadena. Creo que Farelo se dedica al doblaje.  La música que hace Bad Gyal me resulta incomprensible y solo me permite pensar en que estoy envejeciendo. No comprendo sus letras y, lo poco que me es dado a entender me parece triste, facilón y zafio, sin interés artístico alguno. Quizás es la versión contemporánea de aquel "épater les bourgeois" de antaño, o quizás tan solo quiere escandalizar un poco a su padre, tomándolo por el representante de una generación. Bad Gyal usa un español latino que suena algo impostado para hablar, más que nada, de sexo. Que conste que no soy un moralizador y que lo que ha...

IKER EN TV3

No es nada fácil volver a la cordura ni salir indemne del tránsito. Recuperar la sensatez (o la credibilidad) después de transitar océanos de locura es trabajo árduo. Así, del mismo modo que Iker Jiménez pretende pasarse al lado serio del periodismo tras décadas de contar apariciones marianas, retransmitir psicofonías, casos reales de vampirismo y mostrar evidencias del chupacabras o auténticos extraterrestres momificados, Tv3 pretende recuperar lo mismo: recuperar la credibilidad que perdió durante los años del independentismo, en los que se convirtió en el órgano propagandístico más enorme (y oneroso).  La televisión catalana presenta grandes pérdidas de audiencia y de ingresos por publicidad, dos hechos que andan de la mano -como es natural. Yo fui uno de los que abandonó la Tv3 al principio de la cosa indepe, cuando su posicionamiento fue tan bochornoso, tan poco periodístico, tan acrítico. En las tertulias políticas, que Tv3 aseguraba que eran plurales, su sentido de la plural...