Ir al contenido principal

LA FUNDACIÓ REEIXIDA O ELS TREBALLS INÚTILS


La Fundació Reeixida no se'n surt, això podria ser un títol fàcil. Si he sabut de l'existència d'aquesta Fundació ha estat perquè han entrevistat el seu líder Oriol Falguera al pòdcast d'en Jordi Graupera, Ensems, vinculat al partit Alhora, el de la Clara Ponsatí. Gràcies al canal de Youtube he sabut que un dissenyador de la Fundació Reeixida va divulgar la bandera de Sant Andreu, blanc sobre negre, amb l'estrelleta a la banda. Vès per on.

La Fundació, a la seva web, diu que té el suport de la Generalitat de Catalunya (Departament de la Presidència),  i del Memorial Democràtic, i diu que està adherida al cens d'entitats de foment de la llengua catalana. Vol dir, això, que reben diners públics? Al seu document de transparència de 2022 hi apareixen 8.000 euros en concepte de subvencions de la Generalitat, però no hi ha dades posteriors a 2022. Allà també diu que hi ha una persona assalariada, és a dir: algú s'emporta uns euros per fer alguna activitat que no se sap ben bé quina utilitat pública té, tot i que ningú no s'ha d'enfadar gaire per 8.000 euros.

El senyor que s'entrevista al pòdcast d'en Jordi Graupera és l'Oriol Falguera, de nom i cognom indestructiblement catalans, vehement i il·lusionat i que reivindica els seus mites, com l'inefable Daniel Cardona (Barcelona, 20 d'agost de 1890 - Sant Just Desvern, 7 de març de 1943), el referent del nacionalisme que també admira na Sílvia Orriols, batllessa de Ripoll. Al final, tot lliga. O tal vegada tot fa olor de resclosit i de ranci. Tot i que si algú sap què feia i què deia en Daniel Cardona (personatge que també admira en Quim Torra) més aviat es posarà dels nervis, perquè Cardona fou un dels nacionalistes partidaris de l'apropament als moviments feixistes europeus de l'època i practicava un nacionalisme racialista. Un racialisme que ara retorna. El racisme també fa una reeixida.

Tal vegada algú dirà: Cardona va morir a Sant Just Desvern el 1943? Doncs sí, així fou. El franquisme va tolerar el retorn de Cardona o més aviat el va obviar, tot i que la Fundació Reeixida no diu res d'aquest petit detall. I cal dir que la Fundació creu que la veritable lluita contra Franco no la van fer els comunistes ni els anarquistes, sinó els bons patriotes com Cardona.

Des de la fi del procés tenim el postprocessisme dur dels patriotes més ferms i més incombustibles, els que va decebre Puigdemont i la colla de l'amnistia, que reculen fins a 100 anys enrere per prendre embranzida cap a no se sap on. Cap on? Els resultats electorals de la ciutadania els haurien de fer pensar, però pensar és una molèstia quan pots quedar-te en la nostàlgia romàntica, que és una forma de l'esperança i de l'absurd segons l'Albert Camus. Et pots quedar somiant en una Catalunya de fa 100 anys i en les figurotes centenàries del nacionalisme de 1930, i qualsevol podria dir-los que aquella Catalunya ja no existeix ni té els mateixos problemes que la ciutadania catalana d'avui, però tal vegada això els importa un bledo i allò que els interessa de debò és retornar als discursos racistes i supremacistes de llavors, i començar a conjuminar una Make Catalunya Great Again, o una Fes una Catalunya rica altra volta (FUCRAV).

La possibilitat de què ens trobem amb uns resultats electorals favorables a la suma dels diversos grups que admiren un individu tan discutible com Daniel Cardona no estan gaire lluny. Avui per avui semblen petits grups dispersos, gairebé ridículs, però això podria ser un efecte òptic que ens enganya, un trompe l'oeil que un dia, oh meravella, prendrà sentit i ens deixarà garratibats mentre encara pensem en els valors de la socialdemocràcia i en els drets humans i en els valors de la Il·lustració. Al partit de Junts no li falta gaire temps per reivindicar a Daniel Cardona si li sembla que això és el que ara toca.

A mi no em duran mai al pòdcast d'en Jordi Graupera, que juga a il·lustrat i a culte i a tolerant, però que només vol veure una Catalunya petiteta i irredempta, nostàlgica, una mena de revisió catalana del llogaret d'Àsterix i la poció màgica. A en Jordi Graupera li puc dir que sí, que té raó: a Catalunya hi hagut independentistes de de fa 150 anys, des dels temps del romanticisme. Però també ha de saber que sempre han fet el ridícul i que el seguiran fent. I que si un dia l'independentisme guanya unes eleccions, aquell dia Catalunya haurà votat retornar a l'època medieval, a l'obscurantisme dels bisbes de Solsona i dels comtes d'Urgell i a la patuleia de feixistes aficionats, com en Daniel Cardona.


Comentarios

  1. Realment admirat, crec que ja tinc partida política a la qual adherir-me, almenys una estrella que ressorgeix de les cendres e dóna renom e pundonor a uns fets esdevinguts en lo 1714 que ens llevà nostra raó d'ésser e de viure.

    Alhora, Graupera, Falguera y Cardona, resonen en ma ment com paraules sincronitzades que donaran al meu esperit el benestar que necessita.

    Gràcies, Lluis Bosch, tu sí que ets un amic.

    Visca la nostra raó de ser¡

    ResponderEliminar
  2. La Cruz de San Andrés, era la bandera de los ejércitos españoles, pero sin estrella. Es curioso

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Si no ando equivocado, la cruz de San Andrés significa luchar hasta el final sin rendirse y hay que rastrearla por distintos lugares y momentos de la historia. La aviación militar española la lleva des de los tiempos de Franco (si no me equivoco, la aviación republicana no la llevaba).

      Eliminar
  3. Anda y supéramelo ¡
    Ya tenemos otro Ente y otra embajada¡¡¡ oleeee¡¡¡
    El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha iniciado su viaje a China donde se ha reunido esta mañana con el vicepresidente de la Asamblea Popular Nacional, Weihua Wu en el Gran Salón del Pueblo y más tarde con uno de los miembros del partido comunista y secretario del comité municipal del partido, Yi Lin, a quienes les comunicó la intención de la Generalitat de abrir una delegación del Govern, posiblemente en Pekín.

    Ahora la Generalitat dispone de tres oficinas de ACCIÓ, Pekín, Shanghai y Hong Kong y también presencia de la Agència Catalana de Turisme. En Asia, hasta ahora solo había delegación en Japón y Corea del Sur. Según explicaron fuentes de la Generalitat, hasta ahora no había una relación estable para disponer de una representación estable en el país asiático.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Una nueva embajada catalana ¡qué bien! Supongo que la nueva coyuntura comercial mundial obliga a llegar a buenos tratos con China, pero la verdad es que eso de las embajadas catalanas pensaba que iba a desaparecer con el PSC... ¡me equivoqué otra vez!

      Eliminar

Publicar un comentario

Entradas populares de este blog

GOSPODÍNOV, EL CÁNCER Y EL VERANO

Les advierto aquí, en el principio: este texto va de literatura y de un escritor búlgaro. Gueorgui Gospodínov, de quien he leído dos novelas. Leí la fascinante y apabullante "Las tempestálidas" (Editorial Fulgencio Pimentel, 2022) en el verano muy tórrido de 2023 y ahora estoy con "El jardinero y la muerte" (Impedimenta, 2025). Si la primera tiene más de 400 páginas, la segunda solo algo más de 200 y se puede leer en unas pocas tardes, mientras el sol amaina. "El jardinero y la muerte" trata de un descenso inexorable y no tiene nada de ficción, y todo me ha resultado reconocible, cercano, real. El autor narra los últimos días de vida de su padre, mientras le acompaña en este último viaje hacia la nada. El padre tiene un cáncer con metástasis masiva, tal como le sucedió al mío y eso es lo que reconozco en cada párrafo, escrito con una sencillez, veracidad y empatía que ponen los pelos de punta. Las reflexiones no son alardes de sintaxis ni contienen metáfor...

LA AMNISTÍA SE VA PUDRIENDO

Me entero de que la legalidad de la amnistía a los políticos independentistas todavía se está discutiendo en no sé qué tribunal, me imagino que un tribunal europeo de personas muy doctas en los asuntos legales. Por lo visto, mientras Puigdemont estuvo haciendo como que hacía de eurodiputado no hizo grandes amistades en Bruselas, a pesar de residir en Waterloo des de 2017, que ya son casi ocho años. A mi, la verdad, ya casi me da lo mismo que la amnistía sea legal o ilegal, ya me he hartado. Lo de la amnistía ha tomado ese aroma a fermentación, a moho. El catalanismo tiene la virtud de eternizar los debates: imagínense si tiene esta capacidad que todavía estamos pensando si en 1714 hubo una guerra de España contra Cataluña o si aquéllo fue una guerra de sucesión, en la que Cataluña estuvo tan dividida entre los pretendientes al trono como tantos otros territorios. Y, no contentos con eso, hay quien pretende contar que la guerra civil española fue la guerra de España contra Cataluña o qu...

MÁS SIGNOS DEL FIN DE LOS TIEMPOS

Platón, en el siglo tercero a.C., lamentaba la escasa educación que tenían las generaciones posteriores a la suya y vaticinaba un desastre inminente en la civilización. Parece que eso es un patrón que se repite, algo así como el "síndrome de Platón" que se sufre a partir de una edad. Para negar esa caída en la ignorancia y el descalabro se suele esgrimir que el hombre llegó a la Luna 23 siglos más tarde, o que muchas de las enfermedades incurables de su tiempo hoy se curan con una simple píldora y un vaso de agua.  Sin embargo, uno no puede zafarse de la impresión de que algo va para atrás en el pensamiento, o por lo menos en la capacidad para razonar, argumentar o debatir. Ni que el éxito de la oferta audiovisual ha atropellado la lectura, que cae a mínimos tenebrosos entre la juventud: las pantallas arrecian y parece que eso va en aumento. A mi las pantallas siempre me han gustado, que conste, y mi afición la cine me viene de cuando era muy jovencito y me tragaba los progra...