Ir al contenido principal

EL DESIG DE SER VASSALLS



Al meu poble hi ha festa major i tendeixo a recloure'm a casa, a l'espera que passi, com el poruc s'aixopluga durant la tempesta. Malgrat tot  he de sortir a comprar al súper i per tant em topo colles de diables, de trabucaires, de castellers. Mai no he entès la cosa dels castells i menys encara després de saber que una nena enxaneta ha estat uns quants dies a l'hospital per una caiguda esgarrifosa. Em temo que ser enxaneta deu ser el càstig que s'imposa a la canalla que es porta malament a casa o que treu males notes a l'escola.

Diables i trabucaires es vesteixen amb robes d'abans de la Il·lustració i així reivindiquen aquell passat feudal que tant agrada per aquestes terres nostàlgiques, quan érem vassalls del senyor comte o del bisbe d'Urgell. És el desig de ser vassall, que es fa incomprensible al segle XXI però que es manifesta cada any. Aquest estiu, al poble de Talamanca, han reeditat la performance lamentable que reviu la batalla, i hom es disfressa de miquelet per defensar els vells privilegis del senyor feudal. Hi ha acudit amb il·lusió el senyor Junqueras, i l'Artur Mas en va ser un habitual.

En un dels moments àlgids del procés, un tuit li reclamava a Puigdemont, ja exiliat: President, doni les ordres i sortirem al carrer. Doni les ordres, que les obeïrem. Volem obeir. Fa pocs dies, l'articulista de Vilaweb Joan Minguet Batllori va publicar l'article "Si manessin els meus", un text que cau en el lirisme amb un llenguatge entre arcaic i farcit de localismes, com si busqués lectors de gran puresa lingüística. No conec de res el senyor Minguet Batllori, però reconec que em va sobtar la prosa enardida i críptica, amb to de poesia recargolada. Em fixo en el títol: "Si manessin els meus". Minguet parla dels qui manen, que és diferent dels qui governen. Governar sona a exercici democràtic, manar és una altra cosa. El qui mana, mana per algun designi que no prové de les urnes si no per designi de la sang. O diví. Qui mana no governa, qui governa no mana. Per això al senyor Minguet li agradaria ser manat.

És lícit preguntar-se què hi ha de nostàlgia del feudalisme en el paisatge català. La fascinació del passat medieval és una constant en els moviments nacionalistes de l'Europa del segle XIX: la pintura prerrafaelita, les òperes de Wagner que entusiasmaven Joan Maragall, les novel·les de Walter Scott, el Comte Arnau de Verdaguer. És fàcil deixar-se seduir per fantasies de cavallers, princeses i dracs. No és per casualitat que El senyor dels Anells o Jocs de Trons encara captin nous admiradors de quan gairebé tots érem vassalls i uns quants, molt poquets, senyors. Els senyors manaven i els vassalls obeïen. Senyor Comte, doni l'ordre d'atacar l'enemic. Som al segle XXI, però a Catalunya intentem emergir del XIX i no ens en sortim.  

Sembla fàcil deixar-se seduir per un món anterior a la il·lustració i a la democràcia i als drets civils. Sempre que hom no sàpiga res de la il·lustració, de la democràcia o dels drets civils. O que faci veure que no en sap res. O pitjor encara: que malgrat saber-ho, s'estima més el passat i prefereix viure fora del present, en una nació il·lusòria i antiga de privilegis senyorials i de misèria, ignorància i obscurantisme. Les dones que desfilen vestides de trabuicaires pels carrers del segle XXI, saben com es tractava les dones del segle XVII? 

Comentarios

  1. Ahora empieza la fiesta mayor de aquí. El año pasado, con esto de los trabucaires, tuve unas palabras con la policía municipal, que costaba una calle mientras los simuladores de Perot lo Lladre, los Roques Guinardas de turno, todos con una barriga a lo Junqueras, unos pistolones acordes a su barriga, pasaban por la travesía. Estuvieron de acuerdo en lo que les comentaba, a la espera de que acabaran de pasar, que eso era obsoleto, de mal gusto, violento para los críos, antiguo de pensamiento y que de ahí no había nada que sacar, más que una simulación al odio y una oda a la pólvora.
    Si esto son las manifestaciones patrias, mejor que las dejen en el desván.
    Salut

    ResponderEliminar
  2. Sí, claro,las fiestas populares tienen orígenes extraños, pero han pasado de generación en generación y de niños lo han mamado forman parte de su reloj biológico. Navidad....Semana Santa....feria del pueblo.
    Saludos

    ResponderEliminar
  3. Passo de Festa Major, és un concepte del segle passat. No té cap sentit avui en dia. No hi ha res a celebrar.
    Salut.

    ResponderEliminar

Publicar un comentario

Entradas populares de este blog

PERDONEN A HERNÁN CORTÉS

El presidente de México le pide al rey de España que se disculpe por las atrocidades de la conquista española. Es decir, que se disculpe por algo que ocurrió hace 500 años. Se produce una situación paradójica: uno que no hecho nada debe disculparse ante uno al que no le han hecho nada. Aunque paradójica, la situación no es extraña: sin ir muy lejos, la Iglesia Romana ha pedido disculpas por los desmanes cometidos durante siglos en nombre de Dios. En esta tesitura: ¿Netanyahu le exigirá al Canciller Olaf Scholz que se disculpe por el exterminio del pueblo judío? El caso mejicano es posible que deba leerse en clave mejicana, atendiendo a las cosas de su política interna. Y que, a la vez, conecte con el sentimiento republicano español. Las monarquías europeas arrastran sus pies con torpeza y dificultades, y la fractura social no se lo pone nada fácil. De poco sirve que los monarcas se paseen por el orbe con sus iniciativas caritativas: el gesto que esperan muchos no es una dádiva para los

MORT DE MARTA

Na Marta és morta. Ha mort na Marta. Madonna Marta, morta. Martona morteta, Marteta mortona. Qui regarà les petúnies del despatx principal, ai mareta, qui les regarà? Se'ns ha pansit el rododèdron, la buganvília s'ha assecat, la rosella nacional ha torçat el coll. La gallina ha fet l'ànec. Lliure de pecat i de condemna, na Marta ha traspassat. I tot està passat, i tot perdonat. Així mateix li ho va dir el pare Abat. L'Abat de Montserrat? El de Montserrat i el del Santuari de Meritxell a Andorra, que n'era molt devota. Qui durà els missals a la Mare de Déu de Meritxell? Qui encarregarà rosaris i parenostres a la missa de dotze dels dissabtes a Montserrat? Qui besarà els peuets fosquets de la maretadedéu de l'abadia més abadial del país? Abans deien: més val que et facis amic d'en Jordi, que és qui més influència té sobre Madona Marta perquè qui mana és na Marta més que no en Jordiet. També deien: no anomenis mai la Montse davant de na Marta, deien, que ella e

PINTURA Y ACTIVISMO SOCIAL

Cada vez que empieza el curso ocurre lo mismo: el alumnado permanece en esa eterna edad pequeña y yo he dado una zancada más hacia la oscuridad. Un dolorcito nuevo, una dioptría más, el avance de las canas, tres visitas médicas programadas en el ambulatorio, otra carta para la detección precoz del cáncer de colon. No pienso en el futuro ya que no sabría qué pensar y además me da miedo. No tengo plan de pensiones ni seguro de defunción. Pero de un tiempo a esta parte me fijo más en los jubilados, es decir, en sus ocupaciones tras la desocupación. Y entonces me pregunto: si llego ¿qué haré con mi tiempo? Cuando uno llega a un lugar nuevo lo primero que debe hacer es callar y observar. Siempre lo he hecho así, no me ha ido mal. Observo pues a los jubilados que practican hobbys y descubro uno muy común: el activismo social. Me parece muy bien, lo apunto. Debe ser placentero dedicarse a molestar al sistema cuando el sistema ya no te tiene agarrado por el pescuezo, hay algo poético y bello e