Ir al contenido principal

PREMSA CONTRA LA VERITAT



El meu avi em deia: abans, quan dos homes es donaven la mà tenia més valor que un contracte a cal notari. Hom podia confiar en la paraula de l'altre perquè tothom era conscient que s'adquiria un compromís. Però la mateixa paraula "compromís" va anar perdent valor. De la mateixa manera, hom creia que els periodistes tenien un compromís amb la seva funció d'explicar la veritat. Alguns s'hi jugaven el coll, el lloc de treball. Ara les coses ja no van així. Ara potser calen periodistes que investiguin periodistes, així com tenim policies que investiguen policies i nens que vigilen la llengiua en què parlen els seus companys al pati.

Que li ho preguntim al senyor José Antich, director del digital El Nacional, a veure què n'opina. El Nacional va publicar el dia 8 d'agost, durant la sessió d'investidura del president de la Generalitat, que un jutge havia ordenat la detenció de Jordi Turull, acusat d'haver ajudat a la fugida del senyor Puigdemont. El prsident del Parlament, senyor Josep Rull, va suspendre la sessió i és pensable que vulgués suspendre-la no pas per unes hores si no fins a una data incerta, ja veurem quan i com. La notícia era falsa i havia sortit de l'imaginació d'Antich, disposat a fer el que calgui per evitar la investidura de Salvador Illa. És un acte premeditat que necessita d'uns còmplices que son diputats, un d'ells president del Parlament. Catalunya Ràdio va donar per bona la informació de El Nacional, encara que poc després va esborrar la notícia.

No estem gaire lluny de l'operació per sabotejar la investidura de Joe Biden que van perpretar els seguidors de Trump organitzats en l'artefacte Stop the Steal, una organització borrosa a mans de Roger Stone, un dels ideòlegs de l'ultradreta supremacista nord-americana i que, molts cops, recorda el Tsunami Democràtic.

El paper de la premsa independentista, d'ençà de l'inici del procés, ha estat un ball de mentides impunes. Més independentista que premsa, per dir-ho amb elegància.  Mitjans públics, com TV3 o Catalunya Ràdio li han donat amplificadors i l'han validat repetidament. Després de la proclamació de la independència de 8 segons de durada el 27 d'octubre de 2017, Vilaweb es va passar mesos afirmant que la república independent de Catalunya era un fet i que tan sols li faltava un petit detall: implementar-la. Sembla un acte ingenu i voluntariós, potser una resposta inconscient a la frustració. Però es fa estrany que una publicació periodística la repeteixi contra ota evidència de què la realitat és una altra. La premsa va desplaçar el periodisme cap a la ficció. Però la premsa no va al psiquiatre i al capdavall tot passa, tot se'n va, tot s'oblida. No hi ha compromisos que valguin i ja fa molt de temps que sento: la gent se n'oblida de tot molt ràpid, el món va molt depressa. Tant se li'n dona per tant, de la veritat, tu fot-li i que surti el sol per on vulgui.

El dia 8 d'agost d'enguany continuarà cuejant durant temps, perquè cada nova informació sembla més fosca que l'anterior. Però si hom es mira els fets se n'adona de seguida que es va conspirar des de diversos fronts per evitar la investidura d'un president que tardaran poc en qualificar d'il·legítim perquè no és dels nostres. I hom se n'adona que la conspiració (maldestre i grollera i, afortunadament, inútil) es va organitzar en despatxos, amb americana i corbata, amb sous públics i amb mitjans de comunicació subvencionats. La van organitzar persones que ens parlen de la veritat i del bé comú, que s'erigeixen en defensores dels drets i en els demòcrates més purs. Persones, però, que no dubten en retorçar la democràcia perquè en definitiva els interessa molt poc. Les democràcies es moren de moltes maneres, i la manera catalana nés una. 

Es podria parafrasejar Tolstoi quan diu que les famílies felices son totes iguals però que les desgraciades ho son cadascuna a la seva manera: hi ha una manera catalana de fer una democràcia disfuncional. En nom de la pàtria estimada, això sí.

Comentarios

  1. Lo que me jode es que me hagan pasar por tonto.
    El final no ha de ser tan gracioso, porque a toda acción, reacción.
    Esto no tiene buen acabar, las ultras derechas se tomarán su cuota de mercado, es lo que al final parece que se busca con estos actos.
    Salut

    ResponderEliminar
  2. Muchos periódicos online,poco dinero,se acercan a ideas y a opciones políticas. No hay solución, lo más seguro es la desaparición, por inviables.
    El asunto,que lo seguí por tv3,parecía que radiaban un partido,ahora pasará esto,luego tal cosa y cuadraba,hasta el momento en que el narrador ya no ve al protagonista,no entendía nada,se había salido del guión. No me cabe la menor duda,que se trataba de un golpe de efecto o de un golpe de estado a la catalana(el ridículo, como siempre).El colmo del delirio,cuando Rull,para la sesión. Ahora vendrá el presidente Puigdemont y tomará asiento de su escaño,hasta ahí.Todo cambió ,votación .Me recordaba las palabras del periodista,a las deTejero:Ahora vendrá la autoridad competente y no vino nadie,al contrario salieron por la ventana.
    Estamos viviendo tiempos interesantes,hasta hacemos de periodistas.
    Saludos

    ResponderEliminar

Publicar un comentario

Entradas populares de este blog

AUTOBÚS 47

Una mañana me fui a pasear por los escenarios de "Autobús 47", esa película que durante una semanas ha ocupado las carteleras. Los comentarios de la película son muy diversos. El sector nacionalista catalán la ha repudiado (en esta película los catalanes somos los malos, los españoles los buenos) y una parte del sector unionista la ha vilipendiado por ser demasiado tibia, sentimentaloide o algo así. El sindicalismo ha lamentado que se presente al conductor del autobús como a un héroe solitario y explican: la gesta de Manolo Vital (el protagonista, interpretado por Eduard Fernández) respondía a una estrategia colectiva, no es correcto que aparezca como lo hace. La verdad es esta: las películas basadas en "hechos reales" suelen ser poco interesantes. La realidad estricta nos aburre. Juan Marsé decía que odiaba las pelis basadas en hechos reales, pero la verdad es que todas sus novelas están basadas, de algún modo u otro, en hechos reales. Ni tan solo el Señor de los A...

EL RÍO DE LA PLATA MATÓ A AMAZON

Cuando descubrí la librería que lleva el nombre entrañable de Librerío de la Plata dejé de comprarle libros a Jeff Bezos. Se trata de una venganza largamente esperada. Todo lleva su tiempo, y la paciencia es la mejor aliada, eso lo saben todos quienes disponen de paciencia. Hubo un tiempo en el que me gustaba mucho andar por las librerías, un deambular ocioso y placentero que se alternaba con visitas a cafés, calles y rincones de las ciudades. Algunos anticuarios, algunas salas de cine, alguna -más bien escasa- galería de arte. Muchas tardes las dedicaba al paseo sin rumbo, orientado solo por algunas referencias, a menudo aleatorias y casuales. Siempre había librerías en ese deambular urbano que, por entonces, se me antojaba una ocupación diletante y espiritual, una práctica de algo muy parecido a la civilización en esa Europa que es cada vez más decadente y, por consiguiente, más poética. Sin embargo, la mayor parte de las librerías catalanas cometieron el error, codicioso, de llenar ...

KOLDO Y LA REALIDAD

Un prado de hierba verde: visto a cierta distancia es un lugar ameno, y uno se imagina casi flotando encima de él, tumbado en el verdor fresco como un colchón natural en donde dormiremos una siesta memorable. Luego, cuando te dispones a tumbarte y lo ves más de cerca, aparecen algunos pinchos hirientes, bichitos corriendo arriba y abajo, una boñiga seca. Así parece comportarse la realidad siempre y en todas partes, y cuando uno la observa a través del microscopio no ve mucha belleza en las bacterias y los parásitos que se alojan en nuestro interior. Júpiter es bellísimo, pero nadie querría poner sus pies en ese planeta de colorines. La realidad no es bella y el secreto está en el pacto con ella. Las organizaciones no escapan a este patrón: exhiben sus bellos ideales a lo lejos, con buenas y bonitas palabras, con eslóganes rimbombantes y principios a los que nadie puede resistirse: igualdad, o libertad. Esos son los dos polos. Luego está el trato que se le da a lo común, a lo público. V...