Ir al contenido principal

QUI POT MATAR UN NEN?


¿Quién puede matar a un niño?
és una cinta de 1976, del mestre del terror Narciso Ibáñez Serrador. Planteja un terror original, a plena llum del dia i sense els efectes consabuts del gènere. Filmada sota el sol lluent d'Almuñécar, Menorca o Sitges, l'escandalosa llum mediterrània. Un estol de nens i nenes sembren el terror entre els adults. El protagonista, quan es veu acorralat, es defensa d'ells matant-los. Disculpeu l'espòiler.

És procedent recordar aquella cinta, provocadora, que se suma a moltes altres pel·lícules de l'època en que el malvat era un infant. En diverses d'elles hi flota l'aire de El senyor de les mosques, la novel·la de William Golding de 1954, pessimista i cruel, que qüestiona la suposada bondat innata de la nostra espècie: un text profundament anti roussonià. Alguna cosa així deuen pensar ses senyories de Vox, però també les de Junts, no ho oblidem. Fou Jordi Turull el primer que es va posicionar a favor de les expulsions d'immigrants -per no perdre peu davant de la senyora Orriols, que li trepitja el taló dret.

Junts és un partit estrambòtic, que simula tenir un únic objectiu: la independència, la unilateralitat i el "ho tornarem a fer" que no es cansen de dir. Però Junts també té altres idees, que queden ocultes rere el vel nacionalista. I és el seu tarannà ultraliberal, partidari de les privatitzacions, del negoci i del desmantellament de la res pública -per més que exigeixin una república catalana. En matèria d'immigració, Junts no dista gaire de la senyora Orriols, ni gaire de Vox. El propi Turull, un cop més, reclamava en plena campanya electoral regional que la Generalitat pugués expulsar estrangers. Li van haver de recordar que aquesta no és una competència de les autonomies, per si de cas havia tingut un lapsus a la Biden.

Voler expulsar menors en situació de màxima vulnerabilitat sembla una actitud inhumana, un acte de crueltat gratuïta i estúpida. Però el populisme nacionalista assenyala l'estranger tingui l'edat que tingui. En cada infant de fora hi veu una amenaça a les essències de la nació: això ja no és la terra d'acollida, que quedi ben clar. Un text de Carles Sentís de 1932 (Viatge en transmiserià, que en una reedició conté un pròleg de Jordi Pujol) fa un retrat profundament xenòfob dels barris de barraques de l'Hospitalet on malvivien els emigrants murcians a les primeres dècades del XX: els descriu com a ignorants, bruts, propagadors de malalties i, per fi, de delinqüents vocacionals. El retrat de Sentís podrien repescar-lo els polítics de Junts, perquè els encaixa perfectament. 

Tanta por fan els nens de fora en un país amb la natalitat sota zero? Els fa por que no vulguin ballar sardanes? Que no desitgin llegir les poesies de Guerau de Liost, cosa que sí desitgen més que res els joves catalans de veritat?


 

Comentarios

  1. De todo lo que dices, me he fijado en una cosa: no sé lo que significa Junts, su ideario, su programa. No sé si es sucesor de Convergencia, partido que a veces votaba. Si dices que va en contra de la emigración, activamente, la verdad no me gusta en absoluto. Espero que se aclaren.
    Saludos.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Junts es el enésimo cambio de nombre de Convergència, yo ya me he perdido en su deriva por distanciarse del corrupto Pujol y simular que son otra cosa. No lo son. Siempre ha sido un partido de derecha dura, hoy extrema derecha nacionalista. Yo no les votado nunca, pero siempre he tenido claro que representan a la oligarquía catalana, la que ríe de los trabajadores que les votan.

      Eliminar
  2. Ojo con Carlos Sentis. Un reaccionario de primera. En "Casi una biografía", de Dionisio Ridruejo, sale no bien retratado.
    Sentís puede ser el ideólogo de la Noguera, a mí no me cabe duda. Son, en sus manifestaciones, lo mismo.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Miquel, tienes que mandarme la referencia de ese texto de Ridruejo.

      Eliminar
    2. "Casi unas memorias". Dionisio Ridruejo:

      https://aladi.diba.cat/search~S171*spi?/Xcasi+unas+memorias&searchscope=171&SORT=D/Xcasi+unas+memorias&searchscope=171&SORT=D&SUBKEY=casi+unas+memorias/1%2C8%2C8%2CB/frameset&FF=Xcasi+unas+memorias&searchscope=171&SORT=D&1%2C1%2C

      Te mando la portada del libro que lo leí de la biblio. Puedes pedirlo, vale la pena por la cantidad de referencias; habla de la guerra civil, de todos los falangistas catalanes famosos; de su amigo Lorca; de un montón de gente que seguro te interesará, y sale a colación este señor.
      Hace mucho que lo leí y lo volveré a releer.
      está en todas las biblios y sino se puede pedir.
      Un abrazo

      Eliminar
  3. Junts és una sèrie de conceptes polítics separats i molt diferents entre si, que no s'aclaren, i estan, encara que no ho sembli, molt lluny de Vox i Orriols. La seva actitud és miserable i roïna, però no són supremacistes ni racistes. Simplement, aquests nens els importen un rave, com al PSOE, al PP, VOX, a ERC al sumsum i al corda. Per unes posicions políticament interessades, uns defensen ajudar aquests nens i els altres no. I quan convingui pot ser a l'inrevés.

    Salut.

    ResponderEliminar

Publicar un comentario

Entradas populares de este blog

LES COSES DE LES ROSES

Vaig a la farmàcia a comprar aigua oxigenada (3,90 euros el mig litre) i la senyora em regala una rosa minúscula, blanca i lila. Li dic que moltes gràcies, senyora, que se la guardi, que ja vindran altres senyors que apreciaran millor el detall, millor que no pas jo. Després passo pel súper per un parell coses que em feien falta (plàtans de Canàries i olives farcides d'anxova, 7,57 euros) i la caixera diposita una rosa fúcsia al damunt de la compra sense dir ni ase ni bèstia -ni tan sols no em mira. És Sant Jordi i toca la cosa de la rosa, de la mateixa manera avorrida i protocol.lària que toca el dia del Dòmund o el Dia del Caudillo el 18 de juliol. Deixo la rosa a una banda, li dic que no tinc targeta de client, pago i marxo. Quan era molt jove em dedicava a la pintura i feia exposicions de quadres pels bars i els restaurants. Passava algunes tardes al local i em convidaven a cerveses i de vegades venia alguna pintura. Després, ja més maduret, vaig posar-me a escriure i em van pu...

VILAWEB TAMBÉ PARLA DEL PAPA

El respectable públic està sofrint un publireportatge catòlic massiu i inacabable. Cal reconèixer que l'església de Roma té la mà trencada en litúrgies que alhora son espectacles, amb un poder hipnòtic que resulta fascinant. Però tal vegada era innecessari dedicar 24 hores al dia durant diversos dies en informatius sobre el funeral al Vaticà, més encara si tenim en compte que la Constitució es declara aconfessional i que la ciutadania espanyola no es deleix per anar a missa. Durant aquests dies, les editorials d'un dels digitals independentistes més combatiu, l'inefable Vilaweb, ha preferit demanar la dimissió de Salvador Illa per cometre el pecat d'espanyolitzar Catalunya (sic), però el mitjà ha tingut algun moment per parlar de Roma i els seus cardenals. I ho ha fet amb una entrevista a un senyor que es diu Vicenç Lozano, antic corresponsal al Vaticà de Tv3. L'aportació de Lozano entra en el camp de la conspiranoia i afirma que hi ha una conspiració ultradretana p...

LA PÀTRIA ÉS LA LLENGUA (CATALANA)

Fa molts anys vaig fer una visita a Alemanya i recordo haver vist uns adhesius on es podia llegir "In Deutschland, Deustch". Sembla que hi havia patriotes alemanys que no volien saber res de l'anglès. La qüestió de l'idioma, a Alemanya, és complexa. El nazisme va decidir que els territoris on es parla alemany eren Alemanya i aquest fou l'argument per annexionar-se, més o menys per força, Àustria i parts d'altres països. Catalunya, per fortuna, s'annexiona altres territoris de forma molt més naïf i es limita a imprimir plànols dels països catalans: el seu annexionisme és una postal de colors on no hi pot faltar l'Alguer, aquell poblet de Sardenya que tant els agrada, malgrat que allà coneix el català un 15% de la població. Però una vegada i una altra es repeteix que Catalunya té una llengua pròpia i s'insinua que el veritable bon català parla en català i, no cal dir-ho, escriu en català. Per aquest motiu, personalitats de la política i dels mitjans ...